diumenge, 16 de juny del 2019

Per un SOC veritablement al servei del territori, la ciutadania i xarxa productiva del país. No ens deixem enganyar més.


A la Intersindical-CSC hem tingut coneixement que està compromès el nou programa d’orientació de 119 llocs de treball, notícia que podria esdevenir catastròfica si arribés a materialitzar-se. La tan condemnada pràctica de contractació de persones denunciada de forma continuada per la part social i parcialment assumida per la Direcció, comporta a la pràctica la realització de tasques estructurals per treballadores i treballadors com a fixes-discontinus, una mala praxi que hauria d’estar erradicada arreu, més encara als serveis d’ocupació.

Per tal de dur a terme la finalitat del SOC, definida dins l’actual mercat laboral, de complexitat creixent i continus canvis, com l’acompanyament i l’apoderament de les treballadores i els treballadors en el seu dret subjectiu a l’ocupabilitat, necessitem a l’orientador laboral contractat a través d’aquests programes a l’espera de la creació de la figura de tècnic/a d’ocupació.

Sense l’aprovació de les 119 places que han estat crucials per a sostenir amb un mínim de professionalitat els serveis que el SOC s’esmerça i s’esforça en donar a la ciutadania, s’acosta a un terrible escenari d’un Servei d’Ocupació buidat de continguts i percebut cada vegada més, com una estructura burocràtico-administrativa sense cap valor en l’àmbit laboral… S’està de-construint l’actual model del SOC _vinculat al territori i configurant xarxes sinèrgiques_, on els concerts que s’estableixen amb entitats i organismes per a dur tasques i programes per la millora de l’ocupabilitat, acaben tenint una molt pobre qualitat i una baixa valoració per les persones derivades.

Des de la Intersindical-CSC considerem i recollim el sentir de les treballadores i treballadors, que la possible negativa al manteniment de les persones fins ara als diversos programes del SOC pot fer insostenible el treball diari de les oficines i l’atenció al públic. La falta de cobertura de les baixes, la lenta i insuficient reposició de les jubilacions així com, la cada cop creixent càrrega de treball que comporta la Renda Garantida de Ciutadania, que absorbeix recursos estructurals de l’oficina degut a la seva pèssima implementació, i suportada amb heroïcitat des del seu inici, no fan més que agreujar unes condicions que posen en perill la salut dels seus treballadors, l’acompliment professional i la imatge davant les empreses i la ciutadania.

Creiem que la manca d’informació de la realitat de la tasca diària que fan els directors i treballadors de les oficines es l’origen d’una nefasta decisió i que les dades i reflexions apuntades en el present escrit són suficients per copsar la problemàtica i les necessitats reals de les oficines del SOC i no pugui mai ésser apuntada ignorància si es prengués la decisió de no aprovar les 119 places del programa.

Ara des d’alguna de les oficines de treball se’ns comunica que possiblement es reincorporarà personal de programes cap al setembre. Des de la Intersindical-CSC exigim que es deixi de fer polítiques improvisades i que s’afronti la problemàtica real que tenim al SOC i comunicar, que en el cas de no modificar-se aquest plantejament, la gravetat de la situació pot comportar l’inici d’accions i mobilitzacions que posin fi a aquest despropòsit. 

Per aquest motiu hem demanat una reunió amb el conseller Chakir El Homrani amb la màxima urgència possible per tractar aquesta problemàtica.Per unes institucions amb esperit pròpiament català. Per un SOC veritablement al servei del territori, la ciutadania i xarxa productiva del país. No ens deixem enganyar més.