dimecres, 16 d’octubre del 2019

Quatre idees per rebatre els arguments de qui no està a favor de les vagues

Una altra vaga? Les vagues no serveixen de res!

Quantes vegades hem sentit aquesta frase, possiblement nosaltres mateixos ho hem pensat. Una vaga no serveix de res?
Doncs depèn. Fem un repàs. Com s’han aconseguit les millores de les treballadores i treballadors? Doncs lluitant al carrer i aturant l’economia. Els treballadores i treballadores som això, força del treball. I tenim força, i tant que en tenim. Si parem màquines, soles no funcionen. I la patronal, l’empresariat ho sap, i per aquest motiu esmerça tots els recursos que té al seu abast per desligitimar les vagues.
Una vaga d’un dia és suficient? No, és clar que no. La vaga ha de servir com a impuls de la nostra lluita, com l’avís del que podem fer com a poble. Avui sortim al carrer, i demà? Demà continuarem amb la nostra lluita, i farem tantes vagues com calgui, fins aconseguir les nostres demandes. Cal que ens ho creguem, i totes sortim al carrer a denunciar que ens estan robant drets, que els volem recuperar i que en volem conquerir de nous.

Però una vaga no soluciona res.

És un altre dels arguments més usats per combatre els anuncis de vaga.
Si les vagues no solucionessin res, perquè el sistema hauria d’invertir tants esforços en combatre les nostres actuacions?
No és fàcil, gens fàcil aconseguir que les empreses tinguin en compte les Nostres reivindicacions. Però quantes empreses han declarat vaga i han aconseguit seure i negociar millores substancials? Moltes. El que cal és estar-ne convençut.
La vaga és una eina molt poderosa. Possiblement és l’eina més valuosa que tenim les treballadores i treballadors. Fem-la servir, sense por!

És que si faig vaga, em descompten molts diners.

Si, si fem vaga, el dia de lluita no el cobrem, ens el descompten de la nòmima. I si, són diners, i és cert que el gruix dels treballadors tenim sous paupèrrims.
Un parell de comentaris sobre aquesta qüestió.
Primer. El que ens descompten és la part proporcional del nostre sou pel dia de vaga. Un càlcul ràpid: divideix entre 30 dies el teu sou, i multiplica el resultat per 1,4. Tindràs la xifra aproximada del que deixaràs de cobrar aquest mes.
Segon. Si, són diners, i possiblement ens farà anar malament.Però si no ens mobilitzem, si no sortim al carrer a lluitar, si no ens atrevim a fer vaga per un dia de descompte del salari, a la propera reforma laboral que plantegi el govern, ens tornaran a retallar el sou. En som conscients? Dia a dia el nostre sou té menys valor.

No crec amb els sindicats.

Possiblement aquest és un dels motius que més sentim aquests dies. I malauradament hi ha hagut un model sindical que ha contribuït a alimentar aquest desencís. I el sistema, a través de les patronals, els partits majoritaris i mitjans de comunicació al servei d’aquests, han contribuït a menystenir la feina sindical.
Però cal tenir clar que només amb un sindicalisme fort i de classe, estarem en disposició de combatre aquesta situació de retallada continuada dels nostres drets.
És absolutament necessari empoderar el sindicalisme, com a única eina vàlida per a defensar i guanyar drets socials i laborals.
Estira’ns les orelles tants cops com sigui necessari, però vine i participa. De tu depèn que el sindicalisme tingui la força necessària.

D’acord. Tu fes vaga, però jo tinc dret a treballar.

Òbviament, ets lliure d’anar a treballar. I jo de fer vaga. Ara bé, pensa bé que en nom de la llibertat, en realitat estàs fent el joc a la patronal, defensant els seus interessos i, d’alguna manera, posant en el ull de mira al teu company que lluita pels drets de tots els treballadors i treballadores, també els teus.
Perquè quan aconseguim aturar una retallada o millorar les nostres condicions laborals com a conseqüència d’una vaga o d’una lluita sindical, tu hi renuncies?

Jo tinc un petit comerç. No em puc permetre una vaga.

Comprensible. Competir amb els gran centres comercials converteix en molt meritòria la teva feina, o millor dit, la teva lluita per sobreviure.
Te n’adones que allò que fan aquestes grans superfícies, ho fan perquè està permès normativament? Te n’adones que aquestes grans empreses poden competir en millors condicions que tu, perquè el govern ha aprovat lleis que legitimen aquesta situació?
Doncs si. La vaga també t’interpel·la. Perquè ets un treballador com la resta de treballadors/es assalariats/des. Perquè les reformes laborals també t’afecten. I si no fas res per fer-hi front, potser d’aquí a no gaire, ja no hi siguis a temps.

Jo sóc autònom i no m’afecta la vaga.

Certament cada cop som més les persones que no treballem per altri. I només els que en trobem en aquesta situació, sabem el que hem de lluitar per aconseguir un sou decent a final de mes. I també sabem que no disposem dels mateixos drets que la resta de treballadors, els que estan assalariats.
Però som classe treballadora, i les reformes laborals també ens afecten. Perquè cada cop som més? Doncs perquè la greu retallada que hem patit les treballadores aquests darrers anys, ens han abocat a buscar-nos la vida. Perquè les diferents mesures aprovades pels governs, han destruït milers de llocs de treball. Perquè hi ha empreses que els hi surt millor subcontractar la feina als autònoms que tenir-te contractat.

Veus com si que com t’afecta la vaga?